search

Declaratia unica pentru veniturile realizate in 2019 si estimate in 2020

Prin O.A.N.A.F. nr. 139/2020 publicat in Monitorul Oficial nr. 47 din data de 23.01.2020 s-a aprobat noul formular al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Formularul a fost publicat pe site-ul ANAF si poate fi descarcat de la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

Noul formular se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate  pe anul 2019, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale estimate, pe  anul 2020.

In anul 2020 declaratia se poate depune atat in format hartie (direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire ) cat si prin mijloace electronice de transmitere la distanta (prin SPV sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata).

In format hartie formularul se va depune:

   a) la organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;

   b) la organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania.

In anul 2020, conform prevederilor art. V din OG 6/2020 formularul se depune:

   - pana la data de 25 mai 2020 inclusiv, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in anul 2020, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;

   - pana la data de 25 mai 2020 inclusiv in vederea declararii venitului realizat si definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale pentru anul 2019;

   - pana la data de 25 mai 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice