search

Cum arata viitorul pentru plata taxelor si a impozitelor, in Romania

Cu totii auzim tot mai des termenul ”digitalizare” si el devine din ce in ce mai important. Digitalizarea este practic viitorul taxelor si impozitelor in Romania. Este viitorul asa numitelor orase inteligente sau „smart cities”. De la plata taxelor si a impozitelor la ghisee sau casierii, pana la plata exclusiv online pare o cale lunga, insa un proces inteligent poate ajuta la o tranzitie cat mai naturala si fireasca.

Iar aceasta inseamna implementarea pas cu pas a softurilor si programelor capabile sa centralizeze datele si sa ofere posibilitatea contribuabililor de a-si plati orice taxa sau impozit online. Urmatorul nivel al digitalizarii este folosirea unor aplicatii de mobil, pe care institutiile le pot pune la dispozitia cetatenilor. Astfel, se poate inlesni chiar mai mult plata taxelor, direct de pe telefonul mobil. Aplicatia este o interfata practica intre institutie si contribuabil, unde acesta poate sa vada totalul sumelor datorate si posibilitatea de a le plati integral sau partial. Printre alte domenii de interes pe care le poate oferi o astfel de aplicatie se numara cele legate de Taxe si impozite sau Registratura si Interfata Inspector, asa cum se arata in ghidul de aici.

In zilele noastre, viteza cu care oamenii isi desfasoara activitatea si transmit informatii si date prin intermediul tehnologiei, mai ales in domeniul privat, solicita si forteaza administratiile publice de a nu ramane in urma si de a se adapta vremurilor. Ele trebuie sa depaseasca situatiile in care contribuabilii stau la cozi interminabile, iar inregistrarea datelor noi sa nu mai fie facuta pe cale olografica, prin dosarele si hartii.

Pentru a avea un sistem centralizat si digital de taxe si impozite, este necesar ca in cadrul administratiilor sa fie puse la punct baze de date, mai exact, o banca de date urbana. In felul acesta, se pot identifica mult mai usor ce proprietati exista in localitatea respectiva si cate dintre ele sunt impozitate. In functie de aceste date, se pot face analize pentru estimarea bugetului local corect si real pentru localitate. In Romania, sunt putine administratii care detin astfel de date, iar una din ele este cea a sectorului 1 din Bucuresti ce detine date performante si bine corelate.


Viitorul administratiilor publice din Romania se creioneaza prin eforturi sustinute ale acestora de a atrage cat mai multe fonduri europene, ce pot fi folosite apoi pentru implementarea digitalizarii, pentru dezvoltarea orasului prin proiecte de urbanizare si reconditionarea cladirilor vechi, pentru infrastructura si pentru dezvoltarea sistemelor de sanatate si educatie. Lucrand pe toate aceste fronturi, impreuna cu culegerea de date cu ajutorul solutiilor de software, se va ajunge probabil la o viata mai buna traita intr-un “smart city”.

In el, cetatenii nu numai ca isi pot plati online taxele si impozitele printr-o aplicatie, dar au si optiunea de face reclamatii online in legatura cu problemele pe care le intampina pe strada (de exemplu: groapa in asfalt, marcaje lipsa, trecere de pietoni cu liniile sterse, cladiri darapanate, etc), astfel incat primaria sa actioneze prompt si sa rezolve aceste probleme. Viitorul „smart city” mai inseamna si statii de autobuz cu wi-fi gratuit si incarcare gratuita a telefoanelor, parcari bazate pe sisteme solare fotovoltaice, unde masinile electrice se pot incarca si multe alte sisteme integrate care functioneaza ca un intreg pentru bunastarea cetatenilor.

Sursa foto: pexels.com




NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice