search

31 martie 2023, termen pentru D700 in cazul microintreprinderilor devenite platitoare de impozit pe profit

ANAF informeaza contribuabilii ca 31 martie este termen-limita pentru Formularul 700 -  Declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.
 
Asadar, ANAF reaminteste microintreprinderilor ca in anul 2023 devin platitoare de impozit pe profit urmare neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, ca au obligatia comunicarii organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023, prin depunerea formularului 700 - Declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2023 impozitul pe veniturile microintreprinderilor este optional.
 
Art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare defineste microintreprinderea ca fiind o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
 
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro 
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
 
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
 
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
 
- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
 
- are cel putin un salariat, cu exceptia societatii nou-infiintate;
 
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.
 
Conditia referitoare la plafonul maxim de 500.000 euro, se aplica incepand cu veniturile anului 2023, pentru veniturile aferente anului 2022 plafonul fiind de 1.000.000 euro. (baza legala : art. IX lit. e) din O.G. nr. 16/2022, modificata prin Legea nr. 370/2022).
 
 
Sursa: ANAF
 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice